top of page
Αναζήτηση

Η προπόνηση

Έγινε ενημέρωση: 17 Μαρ 2021

Από αυτήν αρχίζουν όλα και σ ’αυτήν τελειώνουν. Χωρίς προπόνηση δεν γίνεται τίποτα. Μπορεί να έχει κανείς πολύ ταλέντο, τέλειο εξοπλισμό, όλη τη γνώση και αρκετή εμπειρία, εάν όμως δεν έχει αρκετή προπόνηση, δεν κάνει τίποτα. Όλα τα παραπάνω είναι μηδενικά που παίρνουν αξία, μόνο αν τοποθετηθούν δίπλα στο ένα, που είναι η προπόνηση.


Από την αρχή, από τότε που κάποιος αποφασίζει να μπει στο δρόμο τής αγωνιστικής σκοποβολής, πρέπει να είναι συνεπής σε τρεις βασικές προϋποθέσεις:

 1. Προπόνηση

 2. Ασκηση

 3. Διατροφή

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί η προπόνηση και η άσκηση είναι βασικές προϋποθέσεις, η διατροφή θα παίξει το ρόλο της στο τελευταίο στάδιο των μεγάλων επιδόσεων, όταν η κίνηση του όπλου θα προέρχεται μόνο από το καρδιαγγειακό σύστημα. Όσο πιο ομαλή είναι η κυκλοφορία του αίματος, τόσο πιο σταθερό θα είναι το όπλο, αυτό, μόνο η άσκηση μαζί με την υγιεινή διατροφή μπορούν να μας το εξασφαλίσουν.


Στην προπόνηση βελτιώνουμε την τεχνική μας, αυξάνουμε την αντοχή, ανεβάζουμε τις επιδόσεις, χτίζουμε την αυτοπεποίθηση και με κατάλληλες ασκήσεις προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για τους επερχόμενους αγώνες. Με λίγες προπονήσεις προχωράμε αργά, ή σταθεροποιούμαστε στις επιδόσεις που ήδη έχουμε, με πολλές, προχωράμε καλπάζοντας προς μεγάλες επιδόσεις και επιτυχίες.


Στόχος της προπόνησης είναι να καταφέρουμε να στεκόμαστε στη θέση βολής όσο χρόνο διαρκεί το αγώνισμα, χωρίς να νιώσουμε πόνο, κούραση, η δυσφορία. Ένας άλλος στόχος είναι να μειώσουμε τον χρόνο στο καθετί, το χρόνο προετοιμασίας, το χρόνο των δοκιμαστικών αλλά και των κανονικών βολών, ακόμη και το χρόνο της προετοιμασίας για αποχώρηση από τη θυρίδα!

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΠΟΝΟΥΜΑΙ

Στην προπόνηση ξεκινάμε με το πρόγραμμα. Γνωστοποιούμε στον προπονητή τις ημέρες και τις ώρες που διαθέτουμε, και εκείνος λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα που έχει ο καθένας και τούς επερχόμενους αγώνες, θα καταρτήσει το πρόγραμμα στο οποίο θα πρέπει να επιδείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια.


Το πρόγραμμα ολοκληρώνει το σκοπευτή, είναι αποκλειστικά ατομικό και καταρτίζεται λαμβανομένων υπ' όψη τεσσάρων παραγόντων:

 • Των αγωνισμάτων με τα οποία ασχολείται ο σκοπευτής.

 • Των ημερών και των όρων που διαθέτει για την προπόνηση του.

 • Των ελλείψεων και των προβλημάτων που παρουσιάζει.

 • Των αγώνων που υπάρχουν εν όψει.

Για να κάνουμε μία καλή προπόνηση, η αγώνα, πρέπει πρώτα απ' όλα να έχουμε καλή διάθεση. Η διάθεση μας εξαρτάται από έναν καλό ύπνο, από ένα καλό πρωινό γεύμα, από τη σωστή ενυδάτωση, από συστηματική άσκηση, και από το ότι δεν έχουμε ελλείψεις θρεπτικών ουσιών (π.χ. σιδήρου) στον οργανισμό μας.

 • ΥΠΝΟΣ: Ένας καλός ύπνος προϋποθέτει ξεκίνημα από τις 11.00 γιατί 11.00 με μία εμφανίζονται τα πιο σημαντικά στάδια του ύπνου. Αν πέσουμε για ύπνο μετά τη 01.00 μπορεί να ξυπνήσουμε κουρασμένοι και χωρίς διάθεση.

 • ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ: Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Αν το βραδινό γεύμα έγινε γύρω στις οχτώ καθώς πρέπει, μέχρι τις οχτώ το πρωί θα έχουν περάσει 12 ώρες. Αν δεν πάρουμε ένα καλό πρωινό γεύμα, τις επόμενες ώρες θα έχουμε έλλειψη ενέργειας και κατά συνέπεια αδιαθεσία.

 • ΑΣΚΗΣΗ: Το κολύμπι, το τρέξιμο, το γυμναστήριο, τονώνουν τα ενεργειακά μας επίπεδα και μας φέρνουν σε καλή φυσική κατάσταση και βέβαια σε φόρμα και καλή διάθεση. Η άσκηση πρέπει να μπει στο πρόγραμμα μας καθ’ όλης της αγωνιστικής μας ζωής.

 • ΣΙΔΗΡΟΣ: Είναι απαραίτητος στη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στον οργανισμό. Ή έλλειψη του όχι μόνο δημιουργεί αδιαθεσία αλλά και ζαλάδες

Ένας σκοπευτής πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πριν από όλα είναι αθλητής. Ένας αθλητής που έχει βάλει "ψηλά τον πήχη" έχει αντικαταστήσει τα ΘΕΛΩ του με τα ΠΡΕΠΕΙ… Παραδείγματος χάριν δεν θέλω να τρώω φακές αλλά επειδή ξέρω ότι έχουν σίδηρο που το χρειάζομαι τις τρώω έστω με το ζόρι, η θέλω να καπνίζω αλλά επειδή ξέρω ότι δεν πρέπει το θυσιάζω στο βωμό της επιτυχίας.


Επί το έργον


193 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page