top of page
Αναζήτηση

Ο Εξοπλισμός του σκοπευτή

ΤΟ ΟΠΛΟ

Όλες οι γνωστές εταιρίες κατασκευάζουν όπλα αξιόπιστα. Στην επιλογή μας θα πρέπει να προσέξουμε τρία πράγματα.

 • Το μέγεθος: δεν θα πάρουμε ένα μεγάλο όπλο αν είμαστε μικρόσωμοι.

 • Το βάρος: επιλέγουμε ένα από τα ελαφρύτερα όπλα της αγοράς, γιατί το ελαφρύ όπλο γίνεται βαρύ, ενώ το βαρύ δεν γίνεται ελαφρύ.

 • Το γκρουπάκι της δοκιμής του: Κάθε καινούργιο όπλο συνοδεύεται με το γκρουπάκι της δοκιμής του. Αυτό είναι η απόδειξη της δυνατότητας της κάνης του.

Επειδή υπάρχουν τεράστιες σωματικές διαφορές μεταξύ των σκοπευτών , οι αντιπροσωπείες των όπλων έφτιαξαν κοντάκια ρυθμιζόμενα για να μπορεί το όπλο να έρθει στα μέτρα του καθένα. Ένα καλό όπλο αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας.


Η ΣΤΟΛΗ

 • Σακάκι-Παντελόνι

Κατασκευάζονται από δέρμα και καμβά. Δέρμα τοποθετείται στα σημεία της στολής που πρέπει να είναι μαλακά, για να εξυπηρετείται η ελευθερία των κινήσεων (όπως είναι το κλείσιμο των χεριών). Και καμβάς χρησιμοποιείται στα σημεία που πρέπει να είναι σκληρά για τη στήριξη του σώματος. Οι ακριβές στολές προσφέρουν σταθερή στήριξη από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι φτηνές συν τω χρόνο μαλακώνουν, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται η θέση βολής, οπότε και η ρύθμιση. Συνεπώς, ο σκοπευτής χάνει πόντους και πρέπει να διορθώνει συνεχώς με τα κλικ.

 • Τα μποτάκια

Εξ ολοκλήρου από δέρμα. Οι σόλες είναι φτιαγμένες από σκληρό επίπεδο λάστιχο, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ισορροπίας.

 • Πάτοι-Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Επειδή ένας σκοπευτής μπορεί στη θέση βολής του όρθιος, να μένει κάποιες φορές περισσότερο και από μία ώρα, κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιεί τούς ειδικούς πάτους και τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.

 • Αισοθερμικά

Τα φοράμε κάτω απ’ τη στολή (κατάσαρκα) γιατί δεν επιτρέπουν να μας επηρεάζει η εξωτερική θερμοκρασία (είτε κρύο είτε ζεστή).

Η ΙΡΙΔΑ

Η Ίριδα αποτελείται από τρία μέρη. Μπροστά το διάφραγμα, ακολουθεί η ρόδα με τα έγχρωμα γυαλάκια, και τέλος τα πολωτικά φίλτρα. Το καθένα από αυτά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων του φωτισμού.

 • Το διάφραγμα

Εκπληκτικό εργαλείο. Αυξομειώνει την οπή που βρίσκεται μπροστά στο μάτι μας. Λειτουργεί ακριβώς όπως η κόρη του ματιού. Κλείνουμε όταν υπάρχει έντονος φωτισμός στο στόχο και ανοίγουμε όταν ο φωτισμός είναι ανεπαρκής.

 • Τα έγχρωμα φίλτρα

Τα έγχρωμα γυαλάκια είναι απορροφητικά φίλτρα που κατακρατούν ανεπιθύμητές ακτινοβολίες του φάσματος του φωτός, και μας επιτρέπουν να βλέπουμε καθαρότερα το στόχο χρωματίζοντας τον με το χρώμα της αρεσκείας μας.

 • Τα πολωτικά φίλτρα

Αποτελούνται από δυο κυκλικούς φακούς που όταν τους περιστρέφουμε μπορούμε να επιτύχουμε, όχι μόνο να δούμε καθαρά, έναν εκτυφλωτικά φωτιζόμενο στόχο αλλά ακόμα και τον δίσκο του ήλιου. Σε σκοπευτήρια όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στους στόχους είναι αδύνατον να ρίξεις χωρίς αυτά.

ΤΟ ΚΥΚΛΑΚΙ

Κυκλάκια υπάρχουν διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων. Το μέγεθος του κύκλου επιλέγεται ανάλογα στο φωτισμό και στη σταθερότητα. Βάζουμε:

 • το μικρότερο κύκλο (από 3,2 μέχρι 3,5) όταν έχουμε έντονο φωτισμό και πολύ καλή σταθερότητα.

 • το μεγαλύτερο κύκλο (από 4.0 μέχρι 4,3) όταν έχουμε ελλιπή φωτισμό στο στόχο και έντονη κίνηση.

 • Το μέτριο κύκλο (από 3,6 μέχρι 3,9) όταν έχουμε έντονο φωτισμό αλλά όχι καλή σταθερότητα, ή ελλιπή φωτισμό και σταθερό όπλο.

Βγαίνουν και χρωματιστά κυκλάκια αλλά έχει επικρατήσει το ροζέ για όλους τους φωτισμούς. Κάποιοι βάζουν και κίτρινο σε βαριά συννεφιά.

Κάποιες φορές οι σκοπευτές πρέπει να αλλάζουν κύκλο κατά τη διάρκεια του αγώνα, επειδή αλλάζει ο φωτισμός και η σταθερότητα τους δεν είναι πια ικανοποιητική. Οι εταιρείες κατασκεύασαν ρυθμιζόμενα κυκλάκια που είναι πια απαραίτητος εξοπλισμός σε έναν προχωρημένο σκοπευτή.


ΤΟ ΑΛΦΑΔΙ

Είναι ένα όργανο που τοποθετείται μπροστά στο κυκλάκι. Επιτρέπεται μόνο στα ελεύθερα αγωνίσματα. (Καραμπίνα πρηνηδόν και καραμπίνα τριών στάσεων) Χρησιμεύει για να εξασφαλίζουμε κάθε φορά την ίδια κλήση στο όπλο.

Η ΔΙΟΠΤΡΑ

Μας βοηθάει να διαπιστώσουμε σε ποιο σημείο του στόχου προσέκρουσε η σφαίρα. Ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά μετά την εκπυρσοκρότηση κάνοντας μια μικρή μόνο κίνηση του κεφαλιού. Δεν πρέπει να κοιτάμε πολλή ώρα ιδιαίτερα όταν μια βολή είναι αμφίβολη. Κοιτάμε στη διόπτρα με το αριστερό μάτι και δεν κλείνουμε το δεξί διότι υποχρεώνουμε την κόρη του ματιού να βρίσκεται σε συνεχή αυξομείωση και να μειώνεται η οπτική μας δυνατότητα.

Ο ΑΟΡΤΗΡΑΣ

Είναι σημείο αντιλεγόμενο για πολλούς. Άλλοι τον θέλουν πλαστικό άλλοι δερμάτινο. Άλλοι τον τοποθετούν ψηλά και άλλοι χαμηλά. Άλλοι τον κονταίνουν και άλλοι τον μακραίνουν. Σημασία έχει όταν ο σκοπευτής θα βρει το που και το πως θα τοποθετήσει τον αορτήρα στο μπράτσο του για να μπορεί να το βάζει κάθε φορά στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο τρόπο. Επίσης σημαντικό είναι ο αορτήρας να κρατιέται σταθερά στο ίδιο σημείο από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα.

ΤΟ ΓΑΝΤΙ

Υπάρχουν γάντια που καλύπτουν ολόκληρη την παλάμη, υπάρχουν αυτά που αφήνουν ελεύθερο το μισό των δακτύλων και επίσης αυτά που αφήνουν ελεύθερα ολόκληρα τα δάχτυλα. Υπάρχουν γάντια μαλακά και σκληρά. Αν έχουμε δυνατότητα επιλογής, διαλέγουμε ένα γάντι με η χωρίς δάχτυλα, που απ' τη μέσα μεριά της παλάμης είναι μαλακό για να απορροφά τους κραδασμούς από το σφυγμό, και απ' την εξωτερική μεριά σκληρό για να προστατεύεται ο καρπός και το μετακάρπιο από την πίεση του αορτήρα.

ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ

Μας χρειάζεται μόνο στο γονυπετώς. Δεν μπορούμε να το φτιάξουμε όπως θέλουμε γιατί περιορίζεται από τον κανονισμό. Το περιεχόμενό του δεν πρέπει να συμπιέζεται για να μην υπάρχει αστάθεια στη θέση βολής. Πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Να είναι μαλακό για να μην πονάει το πόδι.

 • Ασυμπίεστο για να μην παλαντζάρουμε στη θέση βολής

 • Ελαφρύ για να μεταφέρετε εύκολα.

Ένα υλικό με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το τρίμμα φελλού.

ΣΤΑΝΤ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΠΛΟΥ

Προστέθηκε στον εξοπλισμό του καραμπινίστα τα τελευταία χρόνια, για να τον βοηθήσει να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Με τη βοήθεια του, πράγματι οι σκοπευτές απέφυγαν πάρα πολλές περιττές κινήσεις και μείωσαν την κούραση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Την αύξησαν όμως κατά το κουβάλημα. Αν θα πάρουμε στυλοβάτη όπλου θα πρέπει να είναι ο ελαφρύτερος της αγοράς.

ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ

Είναι παρελκόμενό της καραμπίνας 0,22 και το χρησιμοποιούμε μόνο στο ορθίως. Το τοποθετούμε κάτω από το όπλο για να κρατήσουμε με περισσότερη ευχέρεια το βάρος του.

ΤΑ ΒΑΡΑΚΙΑ

Τα χρησιμοποιούμε αν χρειάζεται μπροστά στην κάνη ή πίσω στο κοντάκι, για να επιτύχουμε την ισορροπία του όπλου στο σημείο που το κρατάμε.

227 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Η προπόνηση

Post: Blog2_Post
bottom of page